We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.

chiran.ro

Antreprenor. Tanar antreprenor. Pe bune. Video inside.

Sau ce-am invatat dintr-o experienta digitala (aparent) stresanta: vorbitul in fata camerei. Alaturi de alti antrepenori.

La final de mai am fost invitat la o discutie amicala organizata de catre Ingenius Live. In calitate de antreprenor. Sau antreprenor pe bune? Sau poate pentru ca ma ocup de tehnologie? Ori o combinatie? Aproape sigur, pentru ca ce-am construit a fost pe bune. Ingeniul Live este canalul de Youtube si Facebook al Ingenius Hub. Super faina locatia. Desi sunt fan al Cotroceni Valley, asa cum ne place sa ne alintam uneori zona. Totusi, e fain sa poti merge la eveniment sau la un birou flexibil in centru. Cu o conditie: sa nu fii dintre cei ce-si doresc sa-si parcheze masina la mai putin de 10 metri de birou.

Emisiunea se cheama “Antreprenoriat pe bune” si este organizata de catre Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub. Discutia a fost transmisa live pe Facebook. Am avut ghinionul (sau norocul) sa avem o conexiune de internet instabila. Si am scapat de live. Insa s-a inregistrat local si publicat mai tarziu pe canalul de Youtube. Alaturi de Madalina Vechiu am discutat intr-un cadru relaxat (kidding – am fost super stresat) despre Tehnologia in afaceri. Multumesc Rodicai si Madalinei pentru rezistenta! Dupa cum stiti, imi place sa ma aud vorbind. Din interior. Auzindu-ma si din exterior, nu-mi mai place. Ce-mi place. Trecand peste gluma cu tanar antreprenor. Suna super bine: Silviu Chiran. Antreprenor. Antreprenor pe bune.

Revenind, am avut norocul unor doamne super rabdatoare. Si relaxate. Si relaxante. Atitudinea lor m-a ajutat. Astfel, desi emotionat, am reusit sa articulez cateva idei. Fie despre antreprenoriat. Din cel pe bune. Fie niste idei despre sales. Si cateva informatii despre cum putem utiliza tehnologia pentru a ne face viata mai buna.

Am atins mai multe etape din viata profesionala. In ordinea numerelor de pe tricou. De la mic, la mai mare:): Algomed – angajat, Risksoft – fondator, Koding – fondator, Bunnyshell – fondator. Ca-s interesante sau nu, va las pe voi sa decideti. La vorbe ma refer, nu la numere. Apropos. Pentru cei mai noi pe chiran.ro. Am un post pe aici. Acesta. Povestesc putin despre mine. Mai degraba in context personal, dar cred ca ma defineste destul de bine. Contine si un disclaimer cu privire la motivatia scrierilor din acest colt. Precum si autoevalurea calitatii estetice a scrisului. Pe de alta parte, scriu asa cum traiesc. Personal si profesional. Pe bune.

Capitolul 2. In care se afla ca antreprenorul nu-i chiar asa tanar. Nici macar ca si antreprenor pe bune.

Sa nu uit. Oportunitatea a fost generata de catre Alexandra Cernian. Desi suna dubios (pentru un tanar antreprenor), cred ca-i fain ca ne stim de aproape 30 de ani. Din vremea cand bitii se auzeau in casetofoane. Chiar daca interactiunea noastra curenta este mai degraba digitala. Pare coerent totusi. Walk the talk! Vorba francezului.

Inside joke: Expresia tanar antreprenor nu-i chiar atat de anacronica. Cel putin in cazul meu. Chiar daca ai mei colegi imi aduc deseori aminte ca am fost coleg de gradinita cu Mihai Viteazul. Si am vazut, cand eram la liceu, intrarea lui Tudor Vladimirescu in Bucuresti. Pe aici, prin Cotroceni. Pe atunci cred ca era mai apropiata de realiatea vorba. Cotroceni Valley. Rautaciosi. Ii prefer pe colegii care se exprima cu vorbe duioase. De exemplu: cine n-are batrani, sa-si cumpere. De ce nu-i anacronica vorba? Am fost si eu tanar antreprenor. In registru serios: primul business plan l-am scris cand eram in clasa a 11-a. Nu l-am executat, insa a fost o buna parte a fost refolosit mai tarziu. Chiar si atunci eram antreprenor pe bune. Fara sa inteleg mai nimic, insa facand totul cu pasiune. Imi place sa spun ca nici macar nu stiam despre existenta cuvantului strategie. Cu atat mai putin sa pot construi una.

Suna placut cateva dintre expresii. Mai ales daca esti antreprenor pe bune.

Daca v-a placut ceva, astept mesaje. Poate mai fac. Daca nu, hai sa o lasam asa. Un tanar antreprenor nu are nevoie de demotivare:). Daca vreti sa mai practice antreprenoriatul pe bune. Gata. Am terminat cu #whining area. Trecem la #stopwhining & #startliving.

Si linkul, sa nu vad las pe mana motorului favorit de cautare. Bine, si embed:

Tanar antreprenor in actiune statica

Capitolul de final. Despre alti viitori tineri antreprenori. Sau intraprenori. Dupa caz. Unii cu visurile, altii cu visele. De la un antreprenor pe bune.

Ca sa pot comunica decent si cu audienta mai tanara. 3 din cei 7 magnifici inteleg mai bine asa: Multu! Cu pla! Sper, totusi, ca sursa de inspiratie a noilor generatii nu se afla in “Newspeak” sau “Nou(a)Vorbire”. Daca nu intelegi, nu-i bai. Cu o investitie de 17 lei si cateva ore (sa zicem vreo 10-12) poti intelege mult mai bine lumea din jur. Linkul pentru 1984 pe eMAG este aici (este direct cu tracking de afiliere de la una dintre firmele de mai sus). Nu-i nimic grav. E de bine.

Ce doream sa scriu. Mai ales pentru cei mai tineri. Tehnologia te ajuta sa-ti faci viata mai simpla. Daca este bine folosita. Influenta “mess-ului” in limbajul curent este putin ingrijoratoare. Csf? Mama ei de expresie. De asta avem nevoie de antreprenori. Tineri, batrini. Exact la mijloc. Nu conteaza. Toata evolutia omenirii (se poate citi aproape toata) s-a bazat pe libertate si libera initiativa. Si pe utilizarea capitatului propriu si/sau privat. Important este sa se ajute de tehnologie, fara a deveni condusi de ea. Si, mai ales, sa fie pe bune. Antreprenorul. Sau antreprenorii. Mai ales ca majoritatea firmelor sunt infiintate de catre echipe de antreprenori. Asa si cu starea curenta. Ca sa putem utiliza tehnologia in a ne face viata mai buna, inchei cu o parafrazare incintanta. Mai ales pentru unii dintre cei mai tineri.

Mai avem nevoie si de…. “Antreprenori pe bune” care sa practice “Antreprenoriat pe bune“.* Si, asa cum spuneau (acum zic pa’ pozitiv) niste baieti. Ce nu practica walk the talk: Don’t be evil.

*Cu sau fara start-up nation. As zice mai degraba fara:P.

chiran.ro @ 2024